Om det svåra


I våra tidiga relationer utvecklar vi våra grundläggande och till stora delar omedvetna sätt att uppfatta oss själva, andra och världen. När vi blir äldre kan det leda till svårigheter att skapa goda vanor och nära relationer. Det kan till exempel yttra sig i form av stress, skam, ångest, rädsla, depression, perfektionism, konflikter, ensamhet, beroenden, impulsivitet eller självdestruktivitet - listan kan göras lång. Men livet kan också börja skava av andra orsaker och på mer svårbegripliga sätt. För att förstå sig själv och sitt liv bättre, vilket är nödvändigt för att kunna förändra något, kan det då vara hjälpsamt att söka samtalsterapi.

Ibland tappar vi fotfästet av andra skäl. Det är oundvikligt, då livet till sin natur är föränderligt, ovisst och ändligt. Det kan handla om förluster av närstående, att drabbas av sjukdom, olika aspekter av att åldras, att bli sviken eller lämnad av någon en älskar, att bli av med sitt arbete, andra personliga kriser eller samhällskriser. Ibland räcker våra resurser inte till för att hantera en sådan situation på ett konstruktivt sätt, och livet kan plötsligt kännas övermäktigt. För att trots detta kunna uppdaga meningsfulla sätt att förhålla sig och handla kan det i en sådan situation vara hjälpsamt att söka en kortare livshandledning.

Om min verksamhet

  • Jag erbjuder samtalsterapi på existentiell, relationell och psykodynamisk grund. Syftet med denna form av terapi är att utveckla sin förmåga att leva sitt liv väl, främst med hjälp av en större medvetenhet om sig själv, om livets villkor och om sitt samspel med andra. Med ett existentiellt synsätt erkänner vi att det är svårt att vara människa, men också att vi har möjlighet att ta ansvar för och påverka vårt liv på meningsfulla sätt.

  • Då livet förr eller senare ställer oss alla inför stora utmaningar erbjuder jag även livshandledning. Du kanske brottas med ett etiskt dilemma, befinner dig i en svår livssituation, eller inte vet hur du ska förhålla dig till samhällsutvecklingen. Genom att belysa din situation ur ett existentiellt och/eller relationellt perspektiv skapar vi möjligheter att uppdaga en riktning som känns rätt och riktig för dig.

  • Jag kan också bistå med skräddarsydda insatser för utveckling av grupper och organisationer. Det kan handla om pedagogiskt stöd i ett pågående utvecklingsarbete, eller att ta fram ett nytt upplägg utifrån de behov som föreligger. Ett vanligt tema är svårigheter med öppenhet och tillit i grupper. Här kan det till exempel vara hjälpsamt att förstå hur vi typiskt reagerar på varandras olikheter och hur vi kan kommunicera för att förstå varandra bättre.

  • Mitt timarvode (60 min) är för närvarande 900 kr inkl. moms för privatpersoner och 1200 kr exkl. moms för företag. Vid samtalsterapi eller livshandledning är det första samtalet kostnadsfritt för privatpersoner. Arvodet faktureras månadsvis i efterskott eller i samband med slutfört uppdrag.

dan borglund terapi gestaltterapi samtalsterapi psykoterapi umeå

Om mitt arbetssätt

Under våra samtal utgår vi från det som är angeläget för dig i stunden. Genom att uppmärksamma och reflektera kring sådant du märker, känner, tänker och gör i olika situationer kommer du att börja förstå dig själv, dina behov och dina relationer på ett djupare plan. Denna medvetenhet öppnar samtidigt upp för att pröva andra sätt att vara, tänka och göra, vilket ger dig nya möjligheter att skapa mening och att utvecklas i samspelet med andra. På så sätt kommer du - med tiden - att kunna leva med större mening i såväl medgångar som motgångar.

Ett sådant nyfiket och respektfullt utforskande av dina upplevelser är en följd av den existentiella och relationella grund som mitt arbete vilar på och som jag har utbildat mig inom. Det beskrivna arbetssättet är dessutom förenligt med vetenskapen om hur människans lärande och utveckling fungerar. Den visar att djupare förändringar kommer av att öka vår medvetenhet om och förståelse av våra sinnliga och känslomässiga upplevelser i utmanande situationer. Det kräver i sin tur ett visst mått av både vilja och mod, vilket också är ett fokus i mitt arbete.

Som auktoriserad gestaltterapeut är jag förbunden att följa min yrkesförenings etiska regler. Det innebär bland annat att jag har tystnadsplikt, ansvarsförsäkring och en skyldighet att förvara personuppgifter enligt lag. Auktorisationen innebär också att jag regelbundet går i handledning, att jag ägnar en viss tid åt fortbildning och att jag tillåter att föreningens etikråd granskar mitt klientarbete.

Om mig


Jag heter Dan Borglund och flyttade till Umeå med min familj för några år sedan. Innan dess bodde vi i Stockholm, där jag har vuxit upp, utbildat mig och främst arbetat som forskare och pedagog. Under snart femton års tid har jag på olika sätt vidareutbildat mig inom filosofi, psykologi, psykiatri och psykoterapi, och arbetar nu som auktoriserad gestaltterapeut med en fördjupad kompetens inom existentiella samtal. Det här är min passion!

Jag arbetar även som pedagogisk utvecklare vid Umeå universitet. På senare år har jag speciellt intresserat mig för hur kunskaper om hur lärande fungerar kan användas för att skapa exceptionellt god undervisning. Dessa kunskaper och färdigheter har jag också nytta av i mitt arbete som terapeut, eftersom det också är en pedagogisk uppgift. Att gå i existentiellt orienterad terapi handlar ytterst om att lära sig att leva sitt liv väl.

dan borglund terapeut gestaltterapeut samtalsterapeut psykoterapeut psykolog umeå